Gibbsova Quadski – s rýchlosťou 72 km/h aj na zemi, aj na vode

Zatiaľ je Quadski najrýchlejším plavidlom, ktoré sa zároveň predáva aj ako vozidlo pozemnej prepravy. Deviaty prototyp vynálezcu Alana Gibbsa teraz konečne ukončil sériu firemných neúspechov a konečne prerazil ako výrobný model. Trvá iba päť sekúnd, pokiaľ sa Quadski premení na plavidlo. Po stlačení tlačidla sú pneumatiky a kolesá zložené a zapne sa turbínový pohon. Ako na vode, tak aj na súši dosiahne nové vozidlo Alana Gibbsa maximálnu rýchlosť až 72 km / h. Ide o motocyklový motor (1,3 litra, 4 valce, 175 koní) BMW AG, ktorý poháňa takmer 600 kilogramové hybridné vozidlo, ktoré je mixom medzi štvorkolkou a vodným skútrom. S dĺžkou len 3,20 m je obojživelné vozidlo malé a agilné, čo ho robí vhodným pre „športových nadšencov“ a pre použitie „orgánmi činnými v trestnom konaní, záchranármi a ďalšími profesionálmi " tvrdí Gibbs.

Šírka: Výška: Priemer:
Index rýchlosti:

Quadski je Gibbsov deviaty pokus

Quadski je deviaty prototyp vyvinutý spoločnosťou Gibbs Sports Amphibians v oblasti obojživelných vozidiel. Viac ako 200 miliónov dolárov a 15 rokov práce sa investovalo do vodného aj pozemného jednomiestneho vozidla, ktoré sa v novembri začalo predávať na americkom trhu - práve v čase, keď zakladateľ novozélandskej spoločnosti oslavoval 73. narodeniny. Výrobca medzitým zaregistroval viac ako 300 patentov na vývoj obojživelných vozidiel. Hospodársky úspech sa zatiaľ ale nepodarilo dosiahnuť. Predchodca modelu Quadski, variant Mazdy nazvaný Aquada, bol z dôvodu nedostatku airbagov zamietnutý ako pozemné vozidlo. Quadski naopak spadá pod zákon do časti „Terénne vozidlá“, a preto sa vyhýba mnohým požiadavkám, ktoré platia pre ostatné vozidlá.

Nový spôsob pohybu

Alan Gibbs opisuje nové obojživelné vozidlo ako „úplne nový spôsob pohybu“. Vytvoril ho „pre všetkých milovníkov prírody, cestujúcich v teréne, lovcov a rybárov“, ponúka „kombináciu výkonu, bezpečnosti, pohodlia a všestrannosti, ktoré nikdy predtým neboli k dispozícii“.

Quadski sa prepína do vodného režimu stlačením tlačidla. © Gibbs Sports Amphibians Inc.

Spustenie na trh v Európe je plánované na rok 2014. Quadski by mal byť k dispozícii aj Európanom, a to v červenej, žltej, modrej, striebornej a čiernej farbe. Či už sa nové vozidlo bude predávať ako sériový model, alebo sa dostane do Gibssovej histórie ako ďalšia drahá hračka pre bohatých dobrodruhov, zostáva záhadou. V konečnom dôsledku to bude závisieť od ochoty milovníkov prírody inšpirovaných Gibbsom investovať do nového zážitku v cestovaní pomerne vysokú nákupnú cenu vo výške 30 000 EUR.

prihlásiť sa ku odberu noviniek

Odpoveď na: {{replyComment.author}}
všetky polia sú povinné
Komentár bol úspešne odoslaný

Späť na začiatok