Otázka diskov: Hliník alebo oceľ?

 Otázka diskov: Hliník alebo oceľ?

Každá automobilová pneumatika musí byť namontovaná na disky. Existujú dve bežné možnosti: hliníkové / ľahké kovové alebo oceľové disky. Je medzi nimi rozdiel?

Váha

Poďme priamo k pointe. Hmotnosť sa zvyčajne považuje za dôležitý atribút, keď hovoríme o diskoch z ľahkých zliatin. Vyhlásenie „kolesá z ľahkých zliatin sú ľahšie ako oceľové ráfiky ,a tým zlepšujú kvalitu jazdy“ je v súčasnosti diskutabilné. Samozrejme, hlavnou zložkou hliníka je ľahký kov, a preto nie je tak ťažký ako oceľ, ktorá pozostáva väčšinou zo železa. Avšak hrúbka stien moderných oceľových ráfikov je dnes vďaka pokroku v technológii tak malá, že rozdiel v hmotnosti je zanedbateľný. Najmä ak je čistý hliníkový ráfik kombinovaný s veľkou alebo širokou pneumatikou, problém s hmotnosťou zmizne. Samozrejme, existujú výnimky: veľmi, veľmi drahé zliatinové kolesá s horčíkovým dielom (magnéziové ráfiky) a uhlíkové kolesá vyrobené z uhlíkových vlákien sú veľmi ľahké, ale jednoducho príliš nákladné na súkromné použitie. Používajú sa predovšetkým v motor-športe.

Šírka: Výška: Priemer:
Index rýchlosti:

Ďalšie rozhodovacie kritériá

Oceľové kolesá z valcovanej ocele sú štandardným vybavením, najmä pre malé autá. Oceľové ráfiky často pozostávajú z dvoch častí, a to zo samotného ráfika a z kotúča alebo z kolesa. Časti sú zvárané dohromady tak, aby teplo a nárazy nemohli spôsobiť poškodenie zvarov. Disky z ľahkých zliatin sa často nalejú do formy a potom sa maľujú. Ak sa ráfik skladá z dvoch častí (jamky ráfika a hlavnej časti), sú spojené skrutkami dohromady. Pridáva sa ďalší kov na okraje kolies, napríklad železo, na zvýšenie stability pre tých, ktorí považujú hliník za príliš mäkký. Kolesá z ľahkých zliatin sa správne nazývajú ráfiky z hliníkových zliatin.

Robustnosť

Každému, kto často jazdí po nespevnených cestách, sa odporúča používať oceľové kolesá. Tento materiál je oveľa robustnejší ako ľahký kov. Cestná soľ poškodzuje okraje len vizuálne, štruktúra ocele zostáva nezmenená. Ak je ráfik poškodený obrubníkom, môže byť zvyčajne opravený pomerne jednoducho. Napriek tomu, že oceľové disky hrdzavejú, ovplyvňuje to len ich vzhľad a nie jazdné vlastnosti. Hrdzu možno ľahko odstrániť. Kolesá z ľahkých zliatin sú však oveľa citlivejšie na piesok, bahno a cestnú soľ. Po prvé, v okamihu, keď materiál na niečo mierne narazí, na novom disku sa veľmi rýchlo objavia povrchové škrabance. Ak do týchto škrabancov prenikne tekutina, disk koroduje a stáva sa nestabilným. Hlboká ryha môže skrátiť životnosť takýchto diskov. Oprava zliatinových diskov je trochu komplikovaná, niekedy nemožná. Alternatívy pre fanúšikov ľahkých zliatin: špeciálne, robustnejšie ráfiky z ľahkej zliatiny sú k dispozícii za príplatok. Avšak tieto modely nedokážu v súčasnosti (zatiaľ) súperiť so stabilitou oceľových kolies.

Cena

Oceľové disky sú lacnejšie ako hliníkové. Ak sa nechcete zbaviť zliatinových kolies, ale nemáte príliš veľa peňazí, môžete zvážiť použité zliatinové disky. Pri nákupe použitých kolies z ľahkých zliatin sa nezabudnite vyvarovať poškodeným diskom. Budete tiež musieť zistiť, či majú nejaké povrchové škrabance. Očakáva sa, že pri použitých diskoch sa takéto škrabance objavia; je to celkom bežné. Ich neprítomnosť naznačuje skrášľovacie práce a možno aj utajené poškodenia.

Či už nové alebo použité, hliník alebo oceľ: stojí za to porovnávať ceny

Vzhľad

Pokiaľ ide o vzhľad, zliatinové disky vždy vyzerajú lepšie. Lakované, silno vyleštené alebo dokonca matné kefované, niekedy s chrómovými dielmi - zliatinové disky sú nepochybne oveľa krajšie. Rôzne farebné možnosti (strieborná, čierna, viacfarebná, farba auta) rozbúšia srdce každého fanúšika áut. Hliníkové disky dokážu vylepšiť aj fádne rodinné auto a poskytujú mu omnoho viacej atraktivity. Nie tak pekné oceľové ráfiky môžu byť prinajlepšom ozdobené rôznymi plastovými napodobeninami.

Záver

Výber medzi hliníkovými a oceľovými diskami je osobnou voľbou. Oba modely majú svoje výhody a nevýhody; každý vodič sa musí rozhodnúť s ohľadom na svoje vlastné priority. Lacné a robustné, alebo pekné a o niečo drahšie? Ak chcete kombinovať oboje, môžete v lete používať dobre vyzerajúce hliníkové disky a v zime ich vymeniť za oceľové kolesá.

prihlásiť sa ku odberu noviniek

Odpoveď na: {{replyComment.author}}
všetky polia sú povinné
Komentár bol úspešne odoslaný

Späť na začiatok