Najrýchlejší automobil na svete: Toto sú súčasní rýchlostní šampióni

Nie je to tak dávno, keď sa otázka najrýchlejšieho auta na svete týkala rýchlosti okolo 300 km / h. Avšak dnes je úroveň 400 km / h métou v segmente sériovo vyrábaných vozidiel. S časopisom Toroleo môžete zistiť, kto sú rýchlostní šampióni verejných komunikácii súčasnosti.

Prvý a posledný držiteľ rekordov

Titulom najrýchlejšieho automobilu na svete sa v decembri 1898 s rýchlosťou 63 km / h mohlo pochváliť elektrické vozidlo „Jeantaud Duc“. V blízkosti Paríža s ním francúzsky pretekár Gaston de Chasseloup-Laubat dosiahol prvý zdokumentovaný rýchlostný rekord automobilu v histórií. Dňa 29. apríla 1899 jeho tímový kolega Camille Jenatzy dosiahol so svojim elektrickým automobilom „La Jamais Contente“ rýchlosť viac ako 100 km / h po prvý krát v histórií. Keďže počet konkurenčných vozidiel nebol vtedy veľký, nebolo tak ťažké určiť to najrýchlejšie auto na svete. V dnešnej dobe je navyše potrebné brať na vedomie predpisy cestnej premávky, kde nie každý upravený automobil dokáže splniť ich kritéria. Celkový rekord pre pozemné vozidlá vzrástol za posledných 100 rokov o pozoruhodných 1165 km / h. Thrust nadzvukové vozidlo(Thrust SSC) bolo evidované ako najrýchlejší automobil na svete od 15. októbra 1997. V Nevade 15. októbra 1997 pri rýchlosti 1228 km / h bolo raketové vozidlo poháňané tryskami zároveň prvým vozidlom, ktoré prelomilo rýchlosť zvuku. Je však veľmi malá šanca stretnúť toto vozidlo na cestách.

Bugatti Veyron drží dva rýchlostné rekordy

Bugatti Veyron drží od júna 2010 rýchlostný rekord pre sériovo vyrábané vozidlá. Na skúšobnej dráhe Volkswagen AG dosiahol 16.4 litrový Super Sports Edition maximálnu rýchlosť 434 km / h. To robí športové vozidlo s výkonom 1200 koní najrýchlejším autom na svete medzi sériovo vyrábanými vozidlami. Aby sa však šetrili pneumatiky, rýchlosť štandardného modelu Veyron je od výroby znížená na 415 km / h. Vo verzii Roadster je Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse tiež držiteľom svetového rekordu. Jeho najvyššia rýchlosť je 408,84 km / h a bola zaznamenaná 11. apríla 2013.

Už nie najrýchlejší: SSC a Dauer

S novým rekordom prekonalo Buggati Veyron Supersport 1199-koňové SSC Ultimate Aero s 412 km/h a 730-koňový Dauer 962 LM so 405 km/h.

Dauer 962 LM bolo najrýchlejším autom planéty od apríla 2005. © mvlamborghini a Youtube.com

Výrobca Shelby Supercars (SSC) však môže tento rok opäť vytlačiť Veyron z trónu. Päť kusov špeciálnej edície Aero XT má dosiahnuť maximálnu rýchlosť 439 km / h (273 mph) vďaka svojmu 1300-koňovom výkonu.

Šírka: Výška: Priemer:
Index rýchlosti:

Klub 400

Nielen Bugatti, SSC a Dauer, ale aj mnoho iných výrobcov dnes môže ponúknuť sériové vozidlá dosahujúce rýchlosť nad 400 km/h.

9ff GT9-R: navrhnutý ako „najrýchlejší automobil na svete“

9ff GT9-R bolo legálne športové auto založené na modeli Porsche 997 GT3, ktoré vyrábala tuningová spoločnosť 9ff Dortmund a malo stať najrýchlejším automobilom na svete vďaka rýchlosti 414 km / h. Avšak predtým, ako toto vozidlo so 1140 koňmi dosiahlo novú najvyššiu rýchlosť, sa oficiálne potvrdilo, že sa na scéne objavil Bugatti Veyron Super Sport.

Koenigsegg Agera R

Vďaka novej generácii modelu Agera R, švédsky automobilový výrobca Koenigsegg uviedol v minulom roku na trh skutočného rýchlostného pretekára. Toto športové auto však nedosiahne sľubovanú teoretickú maximálnu rýchlosť 440 km / h. V dôsledku regulácii a predpisov cestnej premávky sa očakáva, že maximálna rýchlosť týchto vozidiel s výkonom 1140 koní bude 415 km /h.

Najrýchlejšie zrýchľujúce auto Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT, legálne cestné super športové auto, môže podľa svojho výrobcu dosiahnuť rýchlosť 427 km / h. Oficiálne však maximálna rýchlosť tohto 1261 koňového auta ešte nebola potvrdená. Texas Muscle Car je však stále držiteľom rekordov: v januári 2013 super športové vozidlo založené na Lotus Elise vytvorilo nový svetový rekord v automobilových šprintoch. Z nuly na tristo km za hodinu za 13,63 sekundy – čo prekonalo Bugatti a spol. Musí byť neskutočný zážitok byť za volantom tohto auta.

Sme blízko ku 500 km / h?

Koenigsegg One:1

Na tohtoročnom autosalóne v Ženeve zažil svoju premiéru Koenigsegg One (začiatok roka 2014). Nový špičkový model od švédskeho výrobcu športových automobilov prináša dych berúci výkon 1000 kW (1341 koní) a očakáva sa, že bude viac než len súperom Ageru R, a to vďaka svojej najvyššej rýchlosti 440 km / h. Podľa Koenigsegg bude čoskoro pokorených niekoľko svetových rekordov v maximálnej rýchlosti a v šprinte. Zatiaľ nie sú uverejnené oficiálne pokusy o rekordy, ale niekoľko čísel už uniklo. Podľa vyhlásenia automobilky Koenigsegg One: 1 dosiahne rýchlosť 400 km / h zo stoja iba za 20 sekúnd.

Dagger GT

Výrobca Tran Star Racing tiež oznámil niečo veľké. Dagger GT by mal dosahovať rýchlosti až vyše 500 km / h. Dvetisíc koní má urobiť toto super športové auto najrýchlejším automobilom na svete. Vozidlo bude vyrobené väčšinou z uhlíkových vlákien. Bude mať krídlové dvere a po uliciach sa bude premávať na vysoko nízkoprofilových pneumatikách s pozoruhodnou šírkou a s rozmermi - 375/20 (vzadu) a 325/25 (vpredu). Napriek svojmu dych berúcemu výkonu bude možné auto používať na obyčajných cestách. Očakáva sa, že Dagger GT predá len 10 až 15 kusov ročne. Napriek tomu zostáva otázkou, či sa nájde cesta na ktorej budete môcť využiť tento super šport naplno.

prihlásiť sa ku odberu noviniek

Odpoveď na: {{replyComment.author}}
všetky polia sú povinné
Komentár bol úspešne odoslaný

Späť na začiatok