Registrovanie pneumatík v technickom preukaze vozidla

Registrovanie pneumatík v technickom preukaze vozidla

Tí, ktorí chcú vybaviť svoje vozidlo pneumatikami, ktoré nie sú uvedené v technickom preukaze vozidla, nemusia vždy samostatne registrovať pneumatiky.

Informácie v dokumentoch vozidla

Technický preukaz - od októbra 2005 správne označený ako Časť 1. osvedčenie o evidencii vozidla - obsahuje označenie pneumatík povolených pre konkrétne vozidlo. Podrobné informácie o veľkostiach pneumatík nájdete v článkoch 15.1, 15.2 a 15.3. – informácie sa tam nachádzajú pre každú nápravu zvlášť. Zmeny týkajúce sa pneumatík sú uvedené aj v článku 22. V prípade starších vozidiel je k dispozícii viac veľkostí. Tieto doklady sú stále platné. Špecifikácia jednej veľkosti pneumatiky v nových osvedčeniach o registrácii vozidla však neznamená, že je povolená len táto veľkosť pneumatiky.

Nájdite viac povolených pneumatík

Ďalšie povolené veľkosti nájdete v Osvedčení o zhode, známe tiež pod označením CoC (Certifikát o zhode). Od roku 2005 musia výrobcovia automobilov odovzdať tento dokument pri predaji nového vozidla. Obsahuje všetky druhy technických údajov o vozidle, vrátane článkov 32 a 50 s informáciami o všetkých schválených rozmeroch pneumatík. Ak nemáte alebo stratíte svoj papier CoC, môžete oň za poplatok znova požiadať výrobcu automobilu. Mnohí výrobcovia tiež používajú zodpovedajúce databázy s funkciou vyhľadávania online. Ak pneumatika nie je uvedená v osvedčení o registrácii vozidla, ale nachádza sa v papieroch CoC, môže byť bez problémov nahodená. Ako dôkaz pre políciu a najmä pre technickú inšpekciu by mala byť vždy vyhotovená kópia dokumentu CoC, preto by ste ju mali nosiť so sebou v aute. Veľkosť pneumatiky môže byť uvedená aj v časti 1. v technickom preukaze. Potom nie je potrebné nosiť papier CoC vždy so sebou, keďže to nie je povinné.

Šírka: Výška: Priemer:
Index rýchlosti:

Individuálny prehľad alebo individuálne schválenie

Ak pneumatiky nie sú uvedené v technickom preukaze alebo v dokladoch CoC, odborník musí vypracovať stanovisko o spôsobilosti pneumatiky. Takéto „výnimočné prehlásenie o spôsobilosti" uvedené v časti 1 článku 22 osvedčenia o evidencii vozidiel je vždy spoplatnené. Expert skontroluje vhodnosť pneumatiky a jej montáž na disky - výrobca pneumatík musí predložiť certifikát. Ak je všetko v poriadku, odborník vydá správu známu ako Všeobecná licencia na prevádzku. Zmena sa potom zapíše do časti 1 článku 22 osvedčenia o evidencii vozidla ako šablóna ABE, a preto sa stane oficiálnou.

Jazda na nepovolených pneumatikách

Jazda s nepovolenými pneumatikami samozrejme nie je povolená a môže byť tiež veľmi drahá. Ak čo i len jedna časť vozidla nie je oficiálne schválená - aj keď ide len o pneumatiku - schválenie celého vozidla je okamžite zrušené. Nemôžete jazdiť bez prevádzkovej licencie - polícia môže auto zhabať a za takých okolností môžete stratiť aj poistné krytie.

prihlásiť sa ku odberu noviniek

Odpoveď na: {{replyComment.author}}
všetky polia sú povinné
Komentár bol úspešne odoslaný

Späť na začiatok